10 rad jak vybrat lehátko pro psa

Pelech pro psa nebo lehátko?

Dnešní doba je prostě taková - uspěchaná, vše se zrychluje. "Nestíhám" je velmi často používané slovo, proto býváme vděční za cokoliv, co nám dokáže ušetřit drahocenný čas. 

Údržba látkových pelechů pro psy a matrací je náročná, obzvláště pak v případě pelechů pro velké psy. Polštářový pelech pro psa či matrace do sebe vstřebávají vlhkost, prach a pyly a pokud se často neperou, mohou se stát domovem roztočů, zdrojem plísní. Rozebírání, praní, sušení a opětovné skládání velkých polštářových pelechů je natolik komplikovanou záležitostí, že se v málokteré domácnosti perou dostatečně často. Důvodem méně častého praní může být i fakt, že látkový pelíšek vypadá po každém praní hůře. Rovněž běžný úklid domácnosti, vysávání, vytírání podlahy, nám manipulace s velkým pelechem komplikuje.

Velmi rychlá, snadná a důkladná údržba s minimálním zatížením domácnosti prachem, dlouhá životnost, odolnost materiálu potahu proti plísním a snadná eliminace roztočů v dnešní uspěchané a alergeny zatížené době dělá z elegantního a stylového voděodolného lehátka Anadi maximálně praktický pelíšek pro psa.

Není lehátko jako lehátko

Na tuzemském i zahraničním trhu dnes najdeme velkou nabídku různých lehátek. Jak se v ní zorientovat? Jedním z prvních ukazatelů kvality může být určitě cena. Bylo by naivní se domnívat, že kvalitní, pevné a odolné lehátko s dlouhou životností pořídíme za nízkou cenu. Nízká cena vypovídá své o použitých materiálech případně i technologických postupech. Otázkou však zůstává, na co se zaměřit při srovnávání lehátek v podobné cenové relaci.

10 rad jak vybrat lehátko

Na co si dát pozor při výběru lehátka?

1) Nosnost lehátka

Výrobce by měl uvádět nosnost lehátka. Ale pozor - velký rozdíl je mezi nosností v případě, kdy si pes na lehátko v klidu lehne a leží, a v případě, kdy na něj naskakuje pes - nebo i více psů - při divokých hrách. To jsou dvě velmi rozdílná čísla. Většina výrobců uvádí pouze první údaj, který je zavádějící, protože v případě, že pes o hmotnosti 45 kg nebude na lehátku s nosností 50 kg jen ležet, ale zahrne jej i do svých divokých her, lehátko to nevydrží. A psovi těžko vysvětlíte, že lehátko má používat pouze k ležení. Mnoho výrobců dokonce neuvádí údaj o nosnosti vůbec. Nebojte se prodejce na tyto důležité údaje zeptat, měly být jasně deklarovány jako u lehátka Anadi.

2) Stabilita

Mnoho lehátek se časem rozviklá, rozpadne. Často je nestabilita konstrukce patrná už u nového lehátka. Udělejte si před koupí jednoduchý test - chyťte lehátko za konstrukci a zahýbejte s ní ze strany na stranu.

3) Nedostatečná velikost

Většina lehátek se vyrábí pouze do velikosti XL, přitom právě pro obří plemena je lehátko ideálním vnitřním i venkovním pelíškem pro psa. Někteří výrobci uvádějí, že lehátko ve velikosti XL je vhodné i pro obří psy. Ti se tam skutečně vejdou, ale jen stočení do klubíčka. Spousta psů si chce udělat při odpočinku pohodlí, roztáhnout se, především senioři potřebují svůj komfort. Lehátko Anadi se vyrábí nejen ve velikosti 2XL pro obří plemena, ale i 3XL pro více psů.

4) Nevhodný materiál potahu

Některé potahové materiály se brzy odřou a vypadají nehezky. Barvy na slunci blednou. Někteří výrobci sice nabízejí náhradní potahy, ale cena kvalitního lehátka je vysoká a vydávat vcelku pravidelně peníze za nový potah není ideální. Na mnoha lehátkách se i při slabším dešti tvoří louže, po vylití déle vysychají. Nevhodné jsou různé celtoviny, plachtoviny. U lehátka Anadi je na potah použitý jeden z nejkvalitnějších materiálů Batyline®.

5) Prověšení potahu

Tedy tvarová stálost materiálu potahu. Prověšení sice do určité míry nevadí, ovšem u velkého množství lehátek je dříve či později tato míra překročena. Z lehátka je pak "vana". Proto není od věci zajímat se i o parametry materiálu potahu. V případě lehátka Anadi jsou parametry potahu Batyline® jasně deklarovány.

6) Nevhodný střih potahu

Nevhodný střih je vážné téma, neboť může zapříčinit zranění psa s trvalými následky. I v současné době jsou na trhu lehátka, která mají v rozích mezeru mezi potahem a konstrukcí. Pokud pes při nastupování nebo slézání do této mezery šlápne, může to vést k jeho zranění. A to od zatrženého paspárku po zlomený prst či nohu s následnou artrózou.

7) Způsob údržby

Především u lehátek umístěných v interiéru se zajímejte o způsob jejich údržby. Jakým způsobem lze potah zbavit špíny, případně zápachu. Lze ho sundat, vyprat, nebo jiným způsobem účinně očistit i při silném znečištění? U lehátka Anadi je údržba snadná, rychlá a jasně deklarovaná.

8) Celoroční umístění venku

A na nechráněném místě - pokud lehátko nekupujete pouze za účelem umístění v interiéru. Většině lehátek, které jsme testovali, trvalé umístění na dešti a sněhu nesvědčilo i přesto, že bylo deklarováno venkovní použití. Netýká se to plastových lehátek, jejich problémem je spíše nosnost a stabilita. Kovová lehátka ošetřená kvalitním nástřikem a deklarovaná pro venkovních použití, začínají dle našich zkušeností rezivět již po první sezóně na choulostivých místech, např. ve svárech, v místě odření, u šroubů, resp. včetně šroubů. Je to stejné, jako u kovového plotu ošetřeného i tím nejkvalitnějším nátěrem - stejně se musí stále pravidelně ošetřovat. U voděodolného lehátka Anadi díky použitým materiálům není problém s celoročním umístění na nechráněném místě.

9) Rozložitelnost lehátka

Je výhodou, pokud lze lehátko rozložit a zase složit. A to nejen kvůli cestování, jednoduché přepravě lehátka, ale i pro případ, kdy by bylo potřeba z jakéhokoliv důvodu vyměnit potah. Rozkládání by nemělo výrazně snižovat životnost lehátka, což může být problém některých kovových lehátek.

10) Pozáruční servis

Záruční servis by měl být samozřejmostí. Nezapomínejte však na pozáruční servis. Běžný pelech pro psa je obvykle neopravitelný. Pokud se na pelechu po uplynutí záruční lhůty cokoliv poškodí a žádný pozáruční servis nefunguje, je to sice cenná, ale nepřiměřeně drahá zkušenost. Lehátko Anadi je kompletně servisovatelné, veškeré náhradní díly jsou skladem.